Ideer til sommerferieaktiviteter – Lær dit barn at fiske

Sommeren står for døren og det betyder masser af dejlig tid med dit barn, hvad enten i har planlagt ferie, projekter eller blot regner med at tage dagene som de opstår, så mener jeg altid at er inspiration og ideer til lærerige og udviklende aktiviteter til vores børn er kærkommen, derfor kommer her et til af mine.

Denne sommer vil jeg gerne slå et slag for fisketuren. At tage ud og fiske behøver ikke betyde uendelige mængder fiskeudstyr, det kan være en simpel og en hyggelig oplevelse der gavner jeres families samvær og dit barns udvikling. 

Tag familien med på eventyr til fiskenes land

På en fisketur kan du kreere en ny oplevelse hvor i som familie begiver jer ud på en oplevelse, der i de små øjne kan syne som et eventyr. Den samhørighed er givende for barnet, den giver fællesskabsfølelse, engagement, samt delagtiggørelse. Foruden udflugten er klargøring og planlægning også speciel, jeg anbefaler absolut du også deler denne del med dit barn, da ansvar og engagement opstår her, samt giver dit barn en del af forventningens glæde. Tip: planlægningen samt optakten kan være et skattekort!

En fisketur der giver  samvær og udvikling.  

En fisketur kan håndteres på mange måder, det kan være en overlevelsestur der strækker sig over flere dage, eller det kan være en udflugt til en mole der varer en time,

kun fantasien sætter grænser. Vi anbefaler at du vælger det format med de faciliteter der passer til dit barn og til din familie. Det vigtigste er ikke hvordan, hvor og hvor længe i kommer afsted, blot at i kommer afsted, og at alle trives. Fordelen ved en fisketur er netop at det skaber et fælles omdrejningspunkt hvor alle er “lige der i nuet” og fokus kun er på fiskene og samtalen. Forsøg på ikke at medbringe andre “nød-løsninger” på turen, såsom tablets, bamser eller lign. lær barnet at være i nuet og den aktivitet er hvad vi gør nu, det vil give dit barn ro samt plads til fordybelse. Du vil kunne mærke at blot det at beskæftige barnets hænder med net eller stang i en aktivitet, gør at deres behov for andre tryghedsskabende elementer ikke er så stort, husk dog at suppler med opmærksomhed og samtale, for at bevare fokus.  

Måske vil du på fisketuren, og måske endda inden i er taget afsted, støde på det frygtede; “Mor/Far, Jeg keder mig”. Men mist ikke modet, for selvom nogle børn vil sige at det er kedeligt så lad dem endelig kede sig, og hold fast. I længden er det at kede sig sundt for dit barn, for du giver dem ro og fjerner dem fra de konstante stimuleringer de påvirkes af. 
Så hæng i, efter en periode skal de nok acceptere vilkårene og vende tilbage, eller opfinde en leg eller anden aktivitet med lige præcis det de har brug for. Måske er det en lur, hvilket ikke bør irritere dig, det bør kun understrege hvor meget dit barn havde brug for en pause, og turen derfor nok var tiltrængt.

Samtaler og aktiviteter til fisketuren

Afhængigt af dit barns væsen, alder og koncentrations-ramme, kan det være godt at have lidt ideer klar til samtaler samt aktiviteter på fisketuren, så her er lidt inspiration: 
Fisketuren er et optimalt sted at snakke med dit barn om naturen, dens ressourcer, samt hvor den mad vi spiser kommer fra og hvordan den bliver til. Fortæl eksempelvis om maddingen, insekter, de små og store fisk, og hvordan hele kredsløbet hænger sammen. 

Når der er bid, er dette en naturlig invitation til at indvi barnet i hvordan fisken aflives, håndteres, og tilberedes. (Husk at for børn er dette naturlig læring, hvor de imiterer vores reaktion). Her har du mulighed for at påbegynde en læring omkring respektfuld håndtering af råvarer, dyr, samt det at hjælpe til i hjemmet, børn der får lov at være med, vil også i større grad have lyst/kunne indgå i det fællesskab der hedder familie. -Måske det faktisk resulterer i en kreativt interesse for smage og madlavning. 

Får i ikke fisk på krogen, men derimod fanger affald eller efterladte støvler, så brug det som anledning til snak om oprydning og genbrug, og gør dette en ny aktivitet at rydde op for naturen og fiskene skyld. 

Husk også i altid efterfølgende kan tage samtalerne med hjem i køkkenet og supermarkedet, ligesom der kan samles ind til kreative-dage og fiskene kan bruges i leg lang tid efter fisketuren er slut. 

Jeg håber i har fået en forståelse for hvorfor jeg vælger i denne uge at fremhæve fisketuren,  men for blot at opridse: Den kan give barnet en øjeblikke belønning i ro og fred for de allestedsværende og tillokkende stimulanser, give samvær med sin familie, samtidigt med at barnet lærer om naturen, dyrene og madlavning, via bevægelse og samtale. Alt i alt en aktivitet der styrker både grov og fin motoriske egenskaber, imens den inspirerer til opfindsomhed og kreativitet.

Skriv endelig nedenfor hvis i tager afsted, jeg ville elske at læse jeres historier og erfaringer. 

FISKETUREN I TAL: 

GROVMOTORIK: MELLEM/TOP

FINMOTORIK: TOP

ALDER: ALLE